HTML

angol jog magyarul

Friss topikok

  • HansJakor: "equity follows the law, azaz az equity követi a jogot (law alatt itt a common law-t értjük). ... ... (2016.08.17. 10:44) Alapelvek az angol equity-ben

Címkék

Equity az angol jogban

2012.08.17. 15:02 szabolaw

Az equity az angol jog része a common law es a statute law mellett. A common law es equity a tényleges szokásjogot (bírói jog, esetjog) jelentik, mig a statute law maga a törvényi jog, a pozitív jog. A bírói jogalkotást Angliában a 12. századtól a királyi bíróságok végzik. A common law alapján három bíróság működött: Court of Exchequer (Pénzügyi Bíróság), Court of Common Pleas (Közönséges Perek Bírósága), Court of King's Bench (Királyi Tábla Bírósága). Equity alapján a Court of Chancery (Kancellária Bíróság) bíráskodott.
 
Ha egy panaszos pert akart indítani a Court of Common Pleas vagy a Court of King's Bench előtt, engedélyt kellett kérnie egy un. Royal Writ (performula) formájában. A Royal Writ-ek kiadásával megbízott hivatalt a Chancellor (Kancellár) látta el. A Royal Writ megadása még nem jelentette, hogy a panaszos sikeres volt kérelme ügyében, tekintve hogy a bíróságok még elutasíthatták a kérelmét, arra hivatkozással, hogy a kiállított Royal Writ ellenkezik az ország jogával. 
 
A Chancellor keze meg volt kötve a Royal Writ-ek kiadását tekintve, mivel csak meghatározott számú és fajtájú Writ kiadására volt lehetősége. A helyzetet tovább rontotta az 1258-as Provisions of Oxford, mely az új Writ-ek kibocsátását a King's Council (Királyi Tanács) engedélyéhez kötötte. A Provisions of Oxford megalkotása mögött a hűbérurak azon félelme állt, hogy az újabb performulákkal újabb jogorvosaltok jelennek majd meg, ezért igyekeztek az újabb Writ-ek kibocsátását ily módon akadályozni. A meglévő Writ-ek azonban nem fedték le a társadalomban kialakuló új élethelzyeteket, így számos ügy - engedély (Writ) hiányában- nem került bíróság elé, azaz megoldatlan maradt a common law alapján.
 
A Lord Chancellor-nak azonban joga volt a panasszal érintett személyt (kvázi az ügy alperesét, 'the potentional defendant') maga elé rendelni, aki az ellene felhozott vádakra a Chancellor előtt reagálhatott. Megnemjelenés esetén a megidézett börtönbüntetésre számíthatott.
 
A Chancellor az így elé került ügyekben az alapján döntött, amit helyesnek, méltányosnak tartott. Így alakult ki a Chancellor bíráskodása alapján az equity. A különbség common law és equity között, habár mindkettő esetjog, a common law precedens alapján fejlődött ellenben az equity a Lord Chancellor belátása szerint, azaz a korábban hozott döntések nem kötötték a Kancellária Bíróságot. Idővel azonban az equity-ben is kezdtek alapelvek (maxims) kialakulni, ezáltal egyre merevebbé vált maga az equity is.
 
A common law és az equity egymás mellett működött hosszú ideig, és amire a common law nem jelentett megoldást az equity alapján intézték el. A két joganyag azonban jogbizonytalanságot idézett elő. A 17-18. századtól kezdve a Kancellária élére az egyházi vezetők helyett nagynevű jogtudósok kerültek (Lord Nottingham, Lord Hardwicke, Lord Eldon), akik igyekztek az eqiuty-n belül alapelveket lefektetni, és ezzel a jogbizonytalanságot megszüntetni. Az ő nevükhöz köthető egyébként a modern equity kialakulása. Az alapelvek lefektetésének azonban meg volt az ára, ugyanis ennek hatására az equity megmerevedett, a 19. századra pedig már elviselhetetlen mértéket öltött a common law-val való rivalizálása. A common law bíróságoknak ugyanis nem bíráskodhattak az equity alapján, és a Kancellária Bíróságnak sem volt joga a common law bíróságok döntését megváltoztatni. A kialakult helyzetet tovább súlyosbította a tény, hogy a Lord Chancellor elé vitt ügyek száma oly mértékben megnőtt, amely már jelentős késedelmet okozott az ügyek elbírálásában.
 
Ezt a problémát hivatott rendezni az 1873-75. évi Judicature Acts, mely törvények rendelkezései fuzionálták a common law bíróságot a kancelláriai bírósággal, és létrehozták a Supreme Court-t, amely már mind a common law-t, mind az equity alkalmazhatta az eljárában. Ahol pedig a common law rendlekezései ütköztek az equity szabályaival, ott mindig az equity alapján kellett dönteni (where there is a conflict between the rules of equity and the rules of common law the rules of equitz are to prevail).
common law és az equity egységes alkalmazása ellenére továbbra is különböző elveken nyugvó, különálló joganyagok maradtak az angol jogrendben.
 
 
 
Forrás: Sukhninder Panesar, Exploring Equity and Trust (2nd Edition, 2012)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://angoljogmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr564717520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása